www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni

Întrebări frecvente

Afiseaza/Ascunde raspunsul De unde știu când să aduc copilul la vaccinare?

Trebuie să vă anunțe personalul medical când trebuie administrate următoarele doze. Dacă nu sunteţi siguri, luaţi legătura cu cabinetul medicului de familie pentru a afla când trebuie să reveniţi cu copilul pentru vaccinare.

Nu se pot administra dozele prea curând unele după altele, altfel nu va exista suficient timp pentru dezvoltarea imunităţii. Pe de altă parte, nu doriţi nici să amânaţi prea mult vaccinarea copilului și să rămâneţi în urmă cu schema din calendarul de vaccinare, pentru că în acest interval copilul rămâne neprotejat împotriva acestor boli grave.

Dacă copilul ratează unele doze, nu este necesar să reluaţi tot procesul. Vom continua administrarea schemei de vaccinare de unde a rămas.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Dacă pierd o programare?

Dacă copilul ratează unele doze, nu este necesar să reluaţi tot procesul. Vom continua administrarea schemei de vaccinare de unde a rămas.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Cum ţin socoteala vaccinării copilului meu?

La cabinetul medicului de familie vaccinurile administrate copilului sunt introduse în registrul electronic naţional de vaccinări.

Este important să ţineţi și dumneavoastră evidenţa prin intermediul carnetului de vaccinare pe care îl primiţi în maternitate.

Veniţi cu carnetul de vaccinare la toate programările medicale. Asiguraţi-vă că atunci când i se administrează copilului un vaccin, acesta este notat în carnet. Această evidenţă clară a vaccinărilor îi va fi de folos copilului tot restul vieţii.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile sunt substanţe administrate unei persoane pentru a o proteja împotriva bolii (adică pentru a oferi imunitate).

Afiseaza/Ascunde raspunsul Împotriva căror boli ne protejează?

Imunizarea copilului prin vaccinare protejează împotriva unor boli grave precum rujeola, tusea convulsivă, poliomielita, boala meningococică, tetanos, rotavirus, hepatita A, hepatita B, varicelă, gripă etc.

Vaccinurile nu protejează copiii împotriva unor boli minore, precum răcelile, însă pot asigura protejarea copiilor împotriva multor boli grave.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Nu cunosc pe nimeni care să fi avut bolile astea. De ce are copilul meu nevoie de aceste vaccinuri?

Chiar dacă unele dintre aceste boli au dispărut practic datorită vaccinării, asistăm în ultimul timp la o creștere a numărului de cazuri de rujeolă și tuse convulsivă raportate. Chiar dacă unele boli dispar complet din România, acestea sunt comune în alte părţi ale lumii, inclusiv în ţările învecinate, fiind la distanţă de numai o călătorie. Dacă stopăm vaccinarea împotriva acestor boli, se vor infecta multe persoane. Vaccinându-vă copilul, îi oferiţi siguranţă!

Afiseaza/Ascunde raspunsul Există modalităţi mai bune de a-mi proteja copilul împotriva acestor boli?

Nu. Alăptarea are multe beneficii și poate oferi o imunitate temporară împotriva anumitor boli, însă experţii convin că nu reprezintă o modalitate eficace de a proteja copilul împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, vitaminele nu protejează împotriva bacteriilor și virusurilor care provoacă aceste boli grave. Remediile osteopatiei, naturopatiei și homeopatiei sunt complet ineficace în prevenirea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Există părinţi care cred că este preferabil să faci boala „natural” și să obţii imunizarea pe cale „naturală”, decât prin vaccinare „artificială”.

În unele ţări, precum SUA, există chiar „petreceri de varicelă”, pentru a asigura infectarea copiilor. Este adevărat că în cazul anumitor boli infectarea conduce la imunizare, însă preţul plătit pentru imunizarea pe cale naturală poate include paralizie, leziuni cerebrale, cancer hepatic, surzire, orbire sau chiar decesul. Atunci când vă gândiţi la gravitatea acestor riscuri, vaccinarea este categoric o alegere mai bună.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Dacă copilul meu este răcit sau are febră sau ia antibiotice? Poate fi vaccinat?

Da. Copilul poate fi vaccinat și dacă are o ușoară răceală, puţină febră sau ia antibiotice. Discutaţi cu medicul copilului dacă aveţi întrebări și decideţi împreună.

Afiseaza/Ascunde raspunsul Sunt vaccinurile sigure?

Vaccinurile sunt sigure, iar cercetătorii studiază permanent pentru a le face mai sigure.

Toate vaccinurile sunt testate minuţios înainte de a fi autorizate, iar siguranţa vaccinurilor este în continuare monitorizată cât timp sunt în uz.

Cele mai multe efecte adverse ale vaccinării sunt minore, de exemplu durerea la locul injectării sau o febră ușoară. Aceste efecte adverse nu durează mult timp și sunt tratabile.

Reacţiile adverse grave sunt rare.

Riscul foarte mic de reacţii adverse grave în urma vaccinării trebuie pus în balanţă cu riscul foarte real de a contracta o boală periculoasă, care poate fi prevenită prin vaccinare.

Afiseaza/Ascunde raspunsul De câte ori trebuie să îmi aduc copilul la vaccinare?

Sunt necesare mai multe vizite înainte de împlinirea vârstei de doi ani, însă acestea pot fi programate astfel încât să coincidă cu examinările de rutină ale copilului.

Copilului trebuie să i se administreze primele vaccinuri (împotriva hepatitei B și BCG) la naștere, când este încă în maternitate.

Sunt necesare mai multe vizite în primii doi ani, pentru că există 14 boli împotriva cărora poate fi vaccinat copilul, și cele mai multe necesită două sau mai multe doze de vaccin pentru o protecţie optimă.

Pentru calendarul naţional de vaccinare valabil, vezi site-ul: www.cnscbt.ro

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.