www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Ziua Europeană Anti-Depresie 1 octombrie 2019 - Ziua Europeană Anti-Depresie COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeana Anti-Depresie, 1 octombrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ - Ziua Europeana Anti-Depresie, 1 octombrie 2019

Slogan: „Împreună împotriva depresiei!”

Tema campaniei: „Conştientizarea şi managementul depresiei”

Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie 2019, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei – European Depression Association – EDA.

Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS, obiectivele campaniei sunt:

  • Informarea populaţiei generale cu privire la semnele şi simptomele depresiei, a cauzelor şi consecinţelor acesteia şi a mijloacelor de prevenire şi tratament;
  • Informarea gravidelor şi lăuzelor cu privire la semnele şi simptomele depresiei post-partum;
  • Conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl are depresia asupra vieţii oamenilor;
  • Importanţa aplicării screening-ului depresiei în cabinetele medicilor de familie;

Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanța recunoașterii timpurii a semnelor și simptomelor depresiei, știut fiind faptul că o mulțime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoașterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial. În anul 2017, la nivel global, peste 300 de milioane de persoane (echivalentul a 4,4% din populaţia lumii) de toate vârstele sufereau de depresie, cu o creștere de peste 18% între 2005 și 2015.

În Europa, una din douăzeci de persoane suferă în prezent de depresie şi o persoană din patru va trece printr-un episod depresiv la un moment dat în viaţă. La nivelul Uniunii Europene, estimările Eurostat arată că în anul 2014 (următoarea etapă a studiului este realizată în anul 2019), 7% din populaţia UE suferea de depresie cronică. Potrivit acestui studiu, dintre statele membre ale UE, Irlanda a înregistrat cel mai mare procent al populaţiei care a raportat depresie cronică, de 12,1%, urmată de Portugalia, Germania și Finlanda. Republica Cehă, Cipru, Bulgaria şi România au înregistrat procente mai mici de 4%. Proporţia persoanelor care au raportat depresie cronică a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi în fiecare stat membru al Uniunii Europene.

În România, în anul 2014, 1,5% din populaţie suferea de depresie, iar în anul 2017, procentul a crescut la 5%.

În județul Neamț, în anul 2018, în cabinetele medicilor de familie s-au înregistrat 1493 cazuri noi de bolnavi cu episode depresive (867 de cazuri în mediul urban și 626 în mediul rural) comparativ cu anul 2017 când s-au înregistrat 1839 de cazuri noi de bolnavi cu episode depressive (894 de cazuri în mediul urban și 945 în mediul rural).

Cu ocazia Zilei Europene anti-Depresie în judeţul Neamţ se organizează următoarele acţiuni:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină de familie prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi medico-sanitare şi asistenţilor medicali comunitari;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ și pe pagina de facebook a compartimentului a comunicatului de presă și a unor materiale grafice (infografic, poster, pliant).

 Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor campaniei.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.