Direcția de Sănătate Publică

a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Educație pentru sănătate Saptămâna europeană a vaccinării 24-30 aprilie 2017 - Săptămâna europeană a vaccinării COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 24-30 aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ - Săptămâna Europeană a Vaccinării, 24-30 aprilie 2017

Tema: Vaccinurile sunt benefice

Slogan: Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii

Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) a fost conceputa in 2004 ca o initiativa de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare in contextul aparitiei unor focare sporadice dar importante de îmbolnăviri in mai multe tari din Regiunea europeana OMS (EUR/OMS). In octombrie 2005 un grup-pilot de 9 state membre au implementat cu sprijin informational, tehnic si financiar EUR/OMS activitati adaptate local, de constientizare a parintilor, factorilor de decizie din sanatate si a personalului medical privind importanta actualizata a vaccinarii.

Evaluarea campaniilor pilot din 2005 a condus la recomandarea ca SEV sa devina un eveniment anual celebrat in toate tarile Regiunii EUR/OMS incepand cu 2006. In 2010 la SEV au participat 47 din cele 53 state ale Regiunii.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării, şi de a creşte acoperirea vaccinală, accentul fiind pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile.

Tema globală a campaniei din anul 2017 este ”Vaccinurile sunt benefice”. Prin sloganul ”Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, campania SEV 2017 îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării pe tot parcursul vieţii şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile.

O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili.

Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Regiunea Europeană a OMS a fost certificată “ fără poliomielită” în anul 2002, iar cazurile de rujeolă din regiune au fost reduse cu mai mult de 90% între anii 1993 şi 2007. Cu toate acestea, aproape 650.000 din cei 10,7 milioane de sugari născuţi în fiecare an în Europa, nu primesc seria completă de trei doze a de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, până la vârsta de un an.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În perioada 2016-2017, au fost confirmate 3446 de cazuri de rujeolă. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 judeţe, cele mai multe cazuri în judeţele: Caraş-Severin (728), Timiş (711), Arad (640), Mureş (321), Dolj (175), Bistriţa Năsăud (129), Cluj (90). 3317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doză de vaccin RRO, 33 au fost persoane vaccinate cu două doze de vaccin RRO, iar 7 cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au înregistrat 21 de  decese (5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş-Severin, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Satu Mare şi 1 deces în Bucureşti). Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică.

Mesaje cheie SEV

• Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii.
  • Prin creşterea acoperirii vaccinale, rujeola şi rubeola pot fi eliminate, din toate ţările europene.
  • Vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieţii.
  • Vaccinarea salvează vieţi!
  • Prin vaccinare, bolile pot fi controlate și eliminate.

Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.