www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 Neamț

Sectiuni
Informaţii utile
 

COMUNICAT DE PRESĂ - Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor, 5 mai 2019

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este: Îngrijirea curată pentru toți - este în mâinile voastre.

În fiecare zi, IAAM duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienți și familiile aparținătoare și decese care puteau fi evitate.

Infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), menționate și ca infecții „nosocomiale” sau „de spital”, reprezintă acele infecții care apar la un pacient în timpul procesului de asistență medicală într-un spital sau în altă unitate medicală, infecție care nu era prezentă sau în incubație la data internării. IAAM pot afecta pacienții în orice tip de cadru unde aceștia primesc îngrijire și pot apărea după externare.

Multe măsuri de prevenire și control al infecțiilor (inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine și eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat următoarele grupuri țintă și teme de acțiune:

 • Profesioniștii din domeniul sănătății: „Mențineți și promovați îngrijirea curată – este în mâinile voastre.”
 • Coordonatorii Programelor de Prevenirea și Controlul Infecțiilor (PCI): „Monitorizați standardele de prevenirea și controlul infecțiilor – acționați și îmbunătățiți practicile.”
 • Managerii de spitale: „Unitatea pe care o conduceți respectă standardele OMS de control al IAAM și de igienă a mâinilor? Participați la studiul OMS 2019 și acționați!”
 • Grupurile de susținere pentru pacienți: „Solicitați îngrijirea curată – este dreptul vostru.”

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Conform Centrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătate Publică, numărul IAAM raportate în anul 2017 a fost de 19.607 cazuri, dintre care cele mai multe digestive (8.019 cazuri), respiratorii (3.549), urinare (2.568) și de plagă chirurgicală (2.297). Cele mai multe cazuri IAAM au fost raportate de municipiul București (5.246 cazuri) și județele Iași (2.469 cazuri), Cluj (1.720 cazuri) și Timiș (1.525 cazuri).

În județul Neamț, în anul 2017 s-au raportat 203 cazuri de IAAM ( 81 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 78 la Spitalul Municipal de Urgență Roman, 8 la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, 34 la Spitalul de Pneumologie Bisericani  și 2 la Spitalul de psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman), iar în anul 2018 s-au raportat 263 cazuri de IAAM (119 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 122 la Spitalul Municipal de Urgență Roman, 6 la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, 12 la Spitalul de Pneumologie Bisericani și 4 la Spitalul de psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman).

Mesaje cheie

 • Igiena mâinilor la momentul potrivit, salvează vieți.
 • Igiena mâinilor în contextul îngrijirilor pentru sănătate, a salvat milioane de vieți în ultimii ani.
 • Igiena mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.
 • Infecțiile pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, iar efectele nocive asupra pacientului și cadrului medical pot fi evitate cu mai puțin de  10 dolari.
 • Tehnologia de salvare a vieții la prețuri accesibile este disponibilă! Soluţia alcoolică pentru igiena mâinilor poate preveni Infecțiile Asociate Asistenței Medicale (IAAM) și milioane de decese în fiecare an.
 • Integrarea momentelor specifice ale igienei mâinilor în fluxul de lucru al cadrelor medicale facilitează lucrul bine făcut în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi.
 • Prevenirea infecțiilor stă la baza consolidării sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervențiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecții.

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

        Copyright © 2004-2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț.