www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri NOTĂ INFORMATIVĂ - privind cazul de TBC cu BK+, depistat în comuna Grinţieş

NOTĂ INFORMATIVĂ - privind cazul de TBC cu BK+, depistat în comuna Grinţieş

Vă prezentăm mai jos, succesiunea evenimentelor în cazul învăţătoarei de la şcoala “ Constantin Panţîru ” din localitatea Grinţieş,depistată cu tuber culoză cu BK + :

  • În cursul zilei de 26.06.2017 învăţătoarea se prezintă la medicul de familie la care este înscrisă şi primeşte un bilet de trimitere către Spitalul de Pneumoftiziologie  de la Bisericani.
  • În cursul zilei de 28.06.2017 se prezintă la consultaţie la Spitalul de Pneumoftiziologie  Bisericani şi este internată cu diagnosticul de Observaţie TBC Pulmonar.
  • În ziua de 29.06.2017 se recoltează spută pentru examenul BK, rezultatul primit pe 30.06.2017 indicănd BK +.
  • În ziua de 03.07.2017 se trimite fişa bolnavei către Dispensarul TBC din Ambulatorul Spitalului Judeţean de Urgenţă P. Neamţ, pentru efectuarea anchetei epidemiologice şi depistarea tuturor contacţilor, în vederea efectuării de investigaţii conform normelor în vigoare. 
  • În ziua de 04.07.2017 este informat Serviciul de supraveghere din cadrul DSP Neamţ, care în dimineaţa zilei de 06.07.2017 trimite o echipă pentru realizarea dezinfecţiei la domiciliul bolnavei. Se dezinfectează locuinţa şi anexele acesteia, din localitatea Poiana Teiului.
  • Începând cu ziua de 03.07.2017 Dispensarul TBC ia legătura telefonic cu directorul şcolii respective, cu medicul de familie din comuna Grinţieş (la care sunt înscrise majoritatea persoanelor contacte), pentru a explica personalului angajat al şcolii, dar şi părinţilor copiilor din clasa la care a predat învăţătoarea,  necesitatea prezentării pentru investigaţii la P. Neamţ.
  • În ziua de 07.07.2017 toţi adulţii contacţi se prezintă la Dispensarul TBC din Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, pentru examenul radiologic.
  • În ziua de 07.07.2017 personalul din DSP Neamţ, ia legătura telefonic şi cu primarul comunei Grinţieş, pentru a-i adresa rugămintea de a pune la dispoziţia oamenilor din comună a microbuzului şcolar,  pentru a putea fi aduşi la P. Neamţ copiii din clasa învăţătoarei, în vederea testării PPD şi a examenului Rx.
  • În ziua de 10.07.2017, conform programării efectuate, sunt aduşi şi examinaţi restul de copii (3 din ei au fost testaţi mai rapid la Dispensarul TBC de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman).

Contrar celor apărute în mass-media DSP Neamţ poate da următoarele asigurări:

  1. Nu se iau „analize medicale” la copii contacţi în astfel de situaţii. Copii sunt testaţi PPD, sau investigaţi radiologic, funcţie de recomandarea medicului pneumoftiziolog.
  2. În primul rând, dezinfecţia trebuie făcută la domiciliul bolnavei, unde locuiesc şi contacţii familiali, inclusiv copilul de 6 luni al persoanei diagnosticate cu această boală; dezinfecţia din unitatea de învăţămănt va fi făcută ulterior, mai ales că elevii sunt acum în vacanţă.
  3. Nimeni din personalul medical din cadrul Dispensarului TBC sau din cadrul DSP Neamţ nu a făcut părinţilor sau cadrelor didactice vreo sugestie de acoperire a situaţiei apărute.
  4. Afecţiunea bolnavei a fost diagnosticată pe data de 30.06.2017, întărzierea în prezentarea la medic, fiind vina exclusivă a cadrului didactic.
  5. Succesiunea evenimentelor, demonstrează că DSP Neamţ şi-a îndeplinit (chiar mai mult decăt sunt specificate), sarcinile prevăzute în Ord. MS 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 – 2018.  

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.