www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri Trichineloza

Trichineloza

Trichineloza este o boală produsă de parazitul Trichinella spiralis care ajunge în organismul uman prin consumul cărnii de porc, mistreţ sau urs infestate şi insuficient tratate termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecţie este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistreţul, ursul, lupul, vulpea) precum şi de rozătoare  (şobolanul).

În ţara noastră, principala sursă de infecţie pentru om este porcul. Porcul se contaminează prin consumul de şobolani sau dejecte ale acestora. Surse secundare de infecţie sunt mistreţul şi ursul.

Omul se îmbolnăveşte în urma consumului de carne de porc, mistreţ sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

După o perioada de incubaţie de 7-14 zile, timp în care parazitul se înmulţeşte în intestinul omului, boala debutează cu febră, vărsături, dureri abdominale şi diaree. Ulterior apar dureri musculare, edeme ale pleoapelor, buzelor şi feţei, urticarie, tulburări nervoase şi cardiace.

Gravitatea bolii este direct proporţională cu cantitatea de carne ingerată.

Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariţia primelor semne de boală.

Semnele clinice generale: febra, manifestările alergice şi durerile musculare corespund trecerii trichinelei spiralis din intestin în sânge, cu localizare ulterioară în musculatură, unde formele adulte se transformă în larve şi se închistează.

Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există şi forme severe cu o evoluţie de 2-3 luni.

Decesele sunt datorate complicaţiilor cardio-vasculare (miocardită) şi neurologice (encefalită, mielită).

Pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză trebuie respectate următoarele măsuri:

  • efectuarea periodică a deratizării în gospodării şi supravegherea porcilor pentru a nu consuma cadavrele şobolanilor;
  • examinarea obligatorie prin trichineloscopie a cărnii de porc dată în consum (inclusiv a celei provenite din gospodăriile individuale) şi a cărnii de animale vânate (mistreţ, urs);
  • aprovizionarea cu carne de porc doar din surse autorizate (măcelării, magazine alimentare);
  • prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreţ, urs (fierbere, frigere), ştiind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 75° C.

Examenul trichineloscopic se poate efectua în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului, punctele sanitar-veterinare din pieţele agroalimentare şi la medicii veterinari din comune.

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.