www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Prevenire și control boli transmisibile Știri Infecțiile respiratorii acute și gripa - 07.01.2019-13.01.2019

Infecțiile respiratorii acute și gripa - 07.01.2019-13.01.2019

In saptamana  07.01-13.01.2019 de supraveghere epidemiologica numărul total de cazuri de infecții respi-ratorii acute ( IACRS) a fost de 1505, cu un numar de 22 internari , marcand  o tendinta crestere  față de cel înregistrat în săptămâna precedentă  (1067 cazuri cu 60 bolnavi  internati ). Numarul de pneumonii raportate, in crestere fata de cel inregistrat saptamana precedenta, a fost de 435 cu un numar de 100 internari ( fata de 209 cu 53 internari saptamana precedenta). Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani  iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-au  inregistrat 4 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripa (un numar de 3 cazuri din  mun. Piatra Neamt si un caz din mediul rural). Precizam  faptul ca in acest sezon de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pneumoniilor si  gripei s-au raportat 6 cazuri de gripa in judetul Neamt. Până la data de 6.01.2019 au fost vaccinate antigripal  33259 persoane  din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit gratuit  de catre  Ministerul Sănătății. La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc un numar de 1541 doze de vaccin gripal. S-a recoltat  o  proba  pentru un caz clinic compatibil cu  diagnosticul de gripa.

Recomandăm populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

  • evitarea aglomeraţiilor;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
  • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
  • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
  • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
  • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
  • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
  • evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea me-dicului  de familie.

 

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică Neamț.