www.sant.ro folosește cookies. Continuarea navigarii pe acest site este considerată acceptarea politicii de utilizare a cookies.

 Direcția de Sănătate Publică

 a Județului  Neamț

Sectiuni
Locatia curenta: Prima pagina Informații utile Noutăți Știri 1 decembrie 2016 - Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

1 decembrie 2016 - Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

1 decembrie 2016 - Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

Slogan: SĂRUTUL ŞI ÎMBRĂŢIŞAREA NU TRANSMIT HIV. IGNORANŢA O FACE!

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie, fiind o  oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Este o zi care ne implică pe fiecare dintre noi, este un apel la umanitate, solidaritate şi responsabilitate. Trebuie să înţelegem atât importanţa prevenirii HIV, dar şi a faptului că tratamentul este esenţial şi îmbunătăţeşte viaţa celor afectaţi şi a familiilor lor.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este "SĂRUTUL ŞI ÎMBRĂŢIŞAREA NU TRANSMIT HIV. IGNORANŢA O FACE."

În 2015, pe plan mondial, un procent estimat de 36.7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane dintre acestea au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii şi adulţi, din 129 de ţări cu venituri mici şi mijlocii au primit servicii de testare HIV. 17 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global. Aproximativ 2,1 milioane de de persoane au fost infectate cu HIV în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit datorită SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015.

În România, conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi  Evaluarea infecţiei HIV/SIDA, situaţia HIV/SIDA se prezintă astfel: la 30 iunie 2016, au fost inregistrate 14.078 persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (57,4% din toate cazurile noi în 2015 şi 63,2% în primele 6 luni ale anului 2016). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20% în 2015 și 17,6% în primele 6 lunii ale anului 2016.  Proporţia de homosexuali a fost de 16% în 2015 şi 17,2% în primele 6 luni ale anului 2016. Cele mai multe cazuri noi (6503 cazuri) au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 - 29 ani, urmat de 40-49 ani (2133 cazuri).

Scopul campaniei: acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA si comportamentelor cu risc şi fără risc.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Fundiţa roşie reprezintă un simbol al solidarităţii cu persoanele care trăiesc cu HIV.

Este şi simbolul sprijinului pentru continua educare a celor care nu sunt infectaţi, pentru a face eforturi de a găsi un tratament eficient, pentru cei care şi-au pierdut prieteni, membrii ai familiei şi alte persoane apropiate din cauza HIV/SIDA.

 

 

Cu legatura cu acest element

        Copyright © 2004-2024 Direcția de Sănătate Publică a Județului Neamț.